Forma wysyłki
list zwykły
Zasięg wysyłki
Polska
Czas realizacji
3 dni robocze
Szczegóły przedmiotu
- Autor: Mori De Lori
- Tłumaczenie: Wolańska Ewa
- Gatunek: Albumy
- Format: twarda okładka
- Rok wydania: 2012
- Język: polski
- Wydawca: Buchmann
- Opis fizyczny: 256 s. ; 20.5x28.0cm
Opis przedmiotu
Ta książka prowadzi czytelnika urzekającymi drogami przez toskański krajobraz, wśród winorośli, gajów oliwnych, średniowiecznych i renesansowych miasteczek, w których kryją się wspaniałe wiekowe freski i okazałe rzeźby. Znajdziemy tu jednak nie tylko pasjonujące informacje krajoznawcze o jednym z najbardziej ulubionych regionów turystycznych świata, ale przede wszystkim sto trzydzieści pięć cudownych przepisów, na przykład na polentę w sosie z anchois, gnocchi z ricotty i szpinaku w bulionie, pieczeń z dzika, fenkuły z parmezanem czy brzoskwinie w czerwonym winie. Przepisom towarzyszą doskonałe „smakowite” zdjęcia.
Kwadratowa porcja schiacciata, płaskiego toskańskiego chleba, prosto z pieca, lśniąca od oliwy. Miseczka zupy fasolowej, postawiona na stoliku restauracyjnym, stojącym w cieniu niebosiężnej Torre del Mangia w Sienie. Bistecca fiorentina, pieczona nad cynobrowym żarem i podana w ogrodzie z widokiem na wzgórza Chianti. Porcja kremowych lodów, jedzona z wielką przyjemnością na jednym z florenckich placów w upalne popołudnie… Ach, jakie życie bywa piękne!
Lori De Mori - rodowita Toskanka mieszkająca niedaleko Florencji, dzieli się z czytelnikami wszechstronną wiedzą o regionie. W krótkich opowieściach pełnych osobistych odniesień, zawartych w ponad dwudziestu oddzielnych ramkach, opisuje toskańskie obyczaje towarzyszące biesiadowaniu i poleca toskańskie produkty, takie jak funghi porcini, ser pecorino czy cavolo nero. Te ujmujące fragmenty, a także sugestywne fotografie, piękne akwarele i obszerny słowniczek terminów kulinarnych, wzbogacające przepisy kulinarne, sprawiają, że Księga smaków Toskanii łączy walory książki kucharskiej i doskonałego portretu regionu.
Kwadratowa porcja schiacciata, płaskiego toskańskiego chleba, prosto z pieca, lśniąca od oliwy. Miseczka zupy fasolowej, postawiona na stoliku restauracyjnym, stojącym w cieniu niebosiężnej Torre del Mangia w Sienie. Bistecca fiorentina, pieczona nad cynobrowym żarem i podana w ogrodzie z widokiem na wzgórza Chianti. Porcja kremowych lodów, jedzona z wielką przyjemnością na jednym z florenckich placów w upalne popołudnie… Ach, jakie życie bywa piękne!
Lori De Mori - rodowita Toskanka mieszkająca niedaleko Florencji, dzieli się z czytelnikami wszechstronną wiedzą o regionie. W krótkich opowieściach pełnych osobistych odniesień, zawartych w ponad dwudziestu oddzielnych ramkach, opisuje toskańskie obyczaje towarzyszące biesiadowaniu i poleca toskańskie produkty, takie jak funghi porcini, ser pecorino czy cavolo nero. Te ujmujące fragmenty, a także sugestywne fotografie, piękne akwarele i obszerny słowniczek terminów kulinarnych, wzbogacające przepisy kulinarne, sprawiają, że Księga smaków Toskanii łączy walory książki kucharskiej i doskonałego portretu regionu.
Ostatnia zmiana: 2020-03-20 10:09
Liczba odsłon: 0
Zgłoś naruszenie lub błędne dane przedmiotu
Wystawiający
Jak zamawiać przedmioty
Żeby zamówić przedmiot musisz posiadać odpowiednią liczbę punktów.
Punkty możesz zyskać wystawiając do wymiany własne przedmioty.
W każdej chwili możesz również kupić dowolną liczbę punktów w serwisie.