Ilość punktów

Tutaj możesz podzielić się swoją opinią na temat funkcjonowania serwisu oraz podać wszelkie sugestie dotyczące usprawnień lub zmian

Re: Ilość punktów

Postprzez admin » 6 sie 2011, o 22:45

Może jednak pomysł ze skupem punktów przez serwis nie jest złym pomysłem. Załóżmy, że finta będzie skupować punkty po kursie 1 zł za 10 punktów. Czy w takim przypadku będzie dochodzić do sytuacji, że ktoś kupi książkę wartą 15 zł za 300 punktów? Skup w pełni uświadomiłby prawdziwą wartość punktów.

Żeby jednak finta mogła skupować punkty musi mieć fundusze. Jako źródło dochodu narzuca się tutaj możliwość sprzedaży punktów. Oczywiście sprzedaż musiałaby również podlegać ścisłej kontroli. Można by założyć, że finta sprzeda tylko tyle punktów, ile skupi. To mogłoby jednak szybko zablokować płynność. Druga opcja jest taka, że sprzedajemy bez ograniczeń ale żeby utrzymać wartość punktów muszą być one równoważone produktami na rynku wymiany. Czyli innymi słowy, za zarobione dzięki sprzedaży pieniądze finta kupuje przedmioty, które sama wystawia do wymiany.
admin

Postprzez enga » 6 sie 2011, o 22:52

Nie wiem, trzeba to przetrawić, przemyśleć, poczekać na głosy innych. Coś mi nie do końca gra w proponowanych rozwiązaniach, ale o tej porze, to już nie wiem co :)
enga

Postprzez duch_puszczy » 6 sie 2011, o 22:59

W ogóle nie rozumiem pomysłu ze skupowaniem punktów, na co, po co? Mam książkę, oddaję ją za 300 pktów, a finta ode mnie je odkupuje po określonym kursie - to chyba wolę ją sprzedać bezpośrednio na allegro :mrgreen: Mniej kombinowania:P poza tym, na Jowisza, skoro mam ochotę wydać 300 pktów na książkę, choćby na taniej książce kosztowała 5 zł, to po co mi zabraniać? Gotówki mogę nie mieć, a punkty mi leżą na koncie :) A co do osobników wysoko ceniących swe wystawione książki, to może pomogłoby masowe wysyłanie propozycji przeceny? :twisted:
duch_puszczy

Postprzez rafal1600 » 6 sie 2011, o 23:04

według mnie jest to dobry pomysł ;)
rafal1600

Postprzez Draakhan » 7 sie 2011, o 06:59

Pomyślałem chwilę i tak stwierdziłem, że nie kombinujmy za bardzo. Myślę, że tak jak jest teraz, to jest dobrze. Duch dobrze pisze. Przestaną punkty łatwo przychodzić, to i staną się cenniejsze. Z drugiej strony, jaki procent użytkowników serwisu bierze udział w konkursach i dostaje punkty nie za oddanie jakiegoś przedmiotu? Tak na moje oko, to chyba nie za duży. Więc być może to jest tylko nasze wrażenie, jako osób dość czynnie biorących udział w konkursach, że wartość punktów spada. Ja bym uwierzył w prawa wolnego rynku, który ureguluje ceny książek w zależności od średniej ilości punktów, jaka będzie przypadała na każdego użytkownika serwisu. Nie kombinował bym niczego związanego z kupowaniem, czy sprzedawaniem punktów przez serwis.

A tego, że będzie inflacja, też bym nie demonizował. Skoro średnia cena książki wzrośnie ze 100 punktów na 1000, to niczego nie zmienia, po prostu będziemy operowali większymi cyferkami. Najwyżej kiedyś Adam zarządzi denominację, co byśmy nie musieli w milionach lirów, wróć, punktów operować. Widzę nawet jedną pozytywną rzecz, mianowicie tracące na wartości punkty będą motywowały, żeby jednak ich nie chomikować, tylko wydawać na dobra, co poskutkuje utrzymaniem ruchu w serwisie.

Jedyną rzeczą, jaką trzeba by w takiej sytuacji zmieniać, to domyślna cena produktu, która raz na jakiś czas będzie modyfikowana, w zależności od średniej ceny produktów w danej kategorii w jakimś tam okresie czasu wstecz, a także przelicznik złotówki na punkty, jaki jest używany podczas weryfikacji konta.
Draakhan

Postprzez enga » 7 sie 2011, o 09:09

Draakhan - tylko jak widzisz, przelicznik nie przyjął się dobrze i chyba mało kto o nim wie i go używa.

No nic, pozostaje obserwować rozwój sytuacji i liczyć na to, że jednak chociaż część osób będzie trzymać się rzeczywistości ;) A swoją drogą, to chyba niedługo jednak siłą rzeczy będę zmuszona ze względu na rosnące ilości punktów, wrzucać moje książki (najczęściej będą to nowości, raz czytane) po przynajmniej 400-500 punktow i tyle, inaczej nie będę w stanie nic pobrać :/
enga

Postprzez nutkab » 7 sie 2011, o 09:48

Ja bym też zaufała wolnemu rynkowi. Jeśli jakaś książka jest dla kogoś na tyle ważna, że da 300 punktów i więcej - jego sprawa. A ten kto je dostanie będzie je mógł wydać np na 3x100 i ruch jest. Wydaje mi się, że z czasem ilość punktów za poszczególne książki się ustali. Będziemy oglądać historie transakcji i dopasowywać się a jeśli komuś będzie zależało na punktach to da niższą cenę. Czasem jest też tak że ludzie mają sentyment do swoich książek i wydaje im się że są warte więcej (np. ja tak mam :) i regularnie obniżam). Od tego jest możliwość proponowania niższej ceny żeby ich sprowadzić na ziemię. Myślę, że za jakiś czas tylko zupełnie nowi użytkownicy dadzą się nabrać na ceny z kosmosu a reszta będzie równać ceny w dół. Najlepiej chyba zostawić tę sprawę ja dłuższy czas i się przyglądać.

Inna sprawa, że są książki warte tyle i więcej ale teraz nie o tych mówimy :).
nutkab

Postprzez duch_puszczy » 7 sie 2011, o 09:57

Nie ma to jak głos rozsądku :D
duch_puszczy

Postprzez enga » 7 sie 2011, o 10:17

Nutka - :)

Ok, no to czekamy. Szkoda, że głos rozsądku i zapytania o obniżanie ceny nie na wszystkich działają ;) Ale trudno, akurat te 15 złotych za książkę, która tutaj jest za 300 wydam zwyczajnie na Allegro i tyle :D No to czekam, ale na razie nic nie będę raczej wrzucać, poobserwuję rozwój sytuacji.
enga

Postprzez duch_puszczy » 7 sie 2011, o 10:25

Czy ktoś mógłby mnie kontrolnie spytać przez tę opcję o obniżenie ceny? Bo nie mam odpowiedzi na swoją wczorajszą propozycję i nie wiem, czy zostałem zignorowany, czy też np. trudno to zauważyć ;)
duch_puszczy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opinie i Sugestie